Een SOA test via de huisarts

Een SOA test via de huisarts, kan dat?

Wilt u weten of u kans loopt op een SOA (Sexueel Overdraagbare Aandoening) en of u hierop getest moet worden? Dan kunt u via de huisarts een SOA test laten doen.

Middels een vragenlijst kunt u uw SOA-risico in kaart brengen. Ga direct naar de SOA vragenlijst.

SOA vragenlijst instructie:

  • Als u klachten heeft die wijzen op een SOA, maak dan altijd een afspraak met de huisarts. 
  • Heeft u geen klachten die wijzen op een SOA volg dan de volgende instructie:

  • Vul het formulier digitaal in en schrijf er eventueel een toelichting bij.
  • Verzend het ingevulde formulier veilig digitaal via home.mijngezondheid.net, Let op, sla uw ingevulde formulier op als PDF of maak er een foto van. Daarna kunt u het uploaden in Mijngezondheidsnet. Kies nieuw bericht, medische vraag, kies zorgverlener en kies voor huisartsen, type bericht en sluit het ingevulde formulier als bijlage bij.
  • Heeft u geen MijnGezondheidsnet of bent u jonger dan 16 jaar?  Lever het formulier in bij de balie van de huisartsenpraktijk (van 13.30-16.30 uur) 
  • De doktersassistente die de lijst beoordeeld, is opgeleid om u te kunnen adviseren welke testen zinvol zijn in uw situatie. Zij neemt contact met u op, uiterlijk 1 werkdag na het inleveren van de lijst. Mocht dit niet gelukt zijn, neem dan zelf contact op.
  • U moet zelf contact opnemen voor de uitslag. Als blijkt dat u een SOA heeft, wordt er uitleg gegeven over de behandeling. In sommige gevallen kan het zijn dat de huisarts zelf contact met u opneemt over de uitslag.

Wat kost een SOA test?

In Nederland gaan de kosten van de SOA test af van het verplichte eigen risico van de basisverzekering (als u 18 jaar of ouder bent). Als uw eigen risico al gebruikt is, worden de kosten wel vergoed.

De kosten voor de SOA testen kunt u vinden op de site van het Zeker Weten

Handige links

Voor algemene informatie over SOA kunt u kijken op Thuisarts.nl.

Voor informatie van en over de GGD, ga naar VGGM.nl/ggd/seks_en_gezondheid