Slaap- en kalmeringsmiddelen (B2 code)

   Medicatie zoals temazepam, oxazepam, lorazepam, nitrazepam en diazepam (de zogenaamde benzodiazepinen), worden gebruikt voor slaapproblemen, angstaanvallen, epilepsie en koortsstuipen.Zorgverzekeraars gaan per 01-01-2022 strenger toezien op het vergoeden van Benzodiazepinen.

   Deze slaap- en kalmeringsmiddelen zijn niet de eerste keus bij behandelingen voor angst en slaapproblemen en krijgt u daarom niet vergoed vanuit de verzekering. Er zijn een paar uitzonderingen waarvoor u de medicijnen wel vergoed krijgt. Wij zijn verplicht deze richtlijnen te volgen en mogen hier niet zelfstandig van afwijken. Als u geen van ondergenoemde diagnoses heeft, dan zult u per 01-01-2022 deze medicijnen zelf moeten betalen. Dit is beleid van de zorgverzekeraar/ rijksoverheid waar wij helaas geen invloed op hebben.
   Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport heeft op 1 januari 2009 de volgende uitzonderingen vastgesteld:

   • epilepsie;
   • angststoornissen, als een behandeling met minstens 2 antidepressiva niet aanslaat;
   • meervoudige psychiatrische problematieken, waarbij behandeling met hoge doses slaapmiddel of kalmeringsmiddel nodig is. Bijvoorbeeld bij afkicken van alcohol en drugs, en bij psychosen;
   • palliatieve sedatie bij terminale zorg.


   Wij merken dat veel patiënten een B2-code op het recept hebben staan (B2 is een code op het recept waarmee wordt aangegeven dat de vergoeding via de zorgverzekeraar loopt).

   Vanwege deze richtlijn moeten wij beoordelen of u ook echt voldoet aan bovengenoemde voorwaarden voor een B2-code. Voldoet u aan de criteria dan blijft de B2-code er voor u op staan. Voldoet u hier niet aan dan is de apotheek/huisarts verplicht deze eraf te halen.
   U kunt deze informatie ook terug vinden op de website van de overheid:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/slaapmiddelen-kalmeringsmiddelen-vergoed